W dzisiejszych czasach bardzo duża ilość ludzi boryka się z nietolerancjami pokarmowymi. Niemniej osób wybiera dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego ze względów ideologicznych. Teoretycznie takie osoby mają kłopot ze znalezieniem ciekawych zamienników roślinnych dla produktów zwierzęcych, jednak aktualnie rynek spożywczy jest już rozwinięty na tyle, że przestało to stanowić problem. Nawet produkty, takie jak ser, które powstają na bazie mleka, mają już swoje wegańskie zamienniki, czego przykładem jest ser wegański Violife.
Z czego składają się sery dla wegan?
Produkty wegańskie z założenia pozbawione są półproduktów pochodzenia zwierzęcego. Nie stanowi to jednak problemu, gdyż na przykład ser można wyprodukować na bazie produktów roślinnych. W serach dla wegan bazą do takiego produkty jest zazwyczaj olej kokosowy. Jest to bogate źródło zdrowych tłuszczy, które jednocześnie nadają się do wykorzystania jako półprodukt na przykład do produkcji sera. Dodatkowo takie sery zawierają skrobię ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą i ekstrakty z oliwek oraz cały szereg przypraw nadających im ciekawy smak. W takim serze znajduje się duża ilość tłuszczy i węglowodanów, co sprawia, że wraz z dodatkiem produktów bogatych w białko stanowi to świetny sposób na prowadzenie zbilansowanej i zdrowej diety.
Do czego pasuje ser wegański Violife?
Sery dla wegan mają nieco inny smak, niż tradycyjne, jednak dzięki aromatom i przyprawom pasują do podobnej gamy dań, co zwykłe sery na bazie produktów zwierzęcych. Taki ser można z powodzeniem wykorzystać do tradycyjnych przypraw, jako dodatek lub przystawka sama w sobie. Ser wegański jest świetnym produktem dla osób, które muszą trzymać się ścisłej diety bezglutenowej i bezmlecznej ze względu na nietolerancję laktozy. Skład takiego sera jest stworzony w taki sposób, by nie wywoływał on żadnych reakcji alergicznych, a standardowe produkty wykorzystywane do jego produkcji są całkowicie neutralne dla organizmu pod tym względem, a ponadto posiadają szereg ważnych dla zdrowia mikroelementów.